Het Plan

In Cartesius draait het om gezond en gelukkig leven. De wetenschappelijke theorie van de Blue Zones heeft hiervoor als inspiratie gediend. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar mensen aantoonbaar langer gezond en gelukkig leven. De lessen die de wetenschap daaruit heeft gehaald worden in Cartesius Utrecht toegepast.

Wij leveren de ingrediënten om je goed te voelen. Een huiskamer om gezond eten te halen, cultuur te beleven, of op het terras af te spreken. Een ‘central park’ waar je elkaar tegenkomt of even lekker wegdroomt in het gras. Een gezamenlijke moestuin, want vers eten uit eigen tuin is het allerlekkerst. En de perfectie uitvalsbasis met comfortabele, duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst.

20% van hoe lang we leven wordt bepaald door onze genen. 80% wordt bepaald door onze leefstijl en de keuzes die we dagelijks maken.

Een plek voor jong en oud

CAB als huiskamer

Het CAB is de huiskamer van de wijk en de omgeving. Hier is iedereen welkom en is er altijd wat te doen. In het CAB is veel aandacht voor gezondheid, cultuur en zelfexpressie. Denk aan een foodhall, een supermarkt met een breed biologisch en vegan assortiment, horeca en werkplekken voor creatieve bedrijven.

CAB als huiskamer van de wijk

Park voor rust en ontmoeting

Cartesius wordt een groene oase midden in de stad. Het ‘central park’ is veel meer dan een groene weide tussen de woningen. Het is een plek die rust én levendigheid biedt voor de bewoners en bezoekers van Cartesius. Je loopt vanuit je appartement naar beneden zo het park in om te gaan sporten, vrienden te ontmoeten of op een rustige plek lekker ‘op te laden’. Via het park loop je naar het CAB voor jouw boodschappen, eten, drinken en cultuur.

Cartesius 'central park'


Meedoen kan in de moestuin

Nog dichter bij dan het park zijn de eigen tuinen bij de gebouwen. Deze tuinen zijn bedoeld voor de bewoners van de appartementen en vrienden en familie. Hier kun je bijvoorbeeld samen met de medebewoners de tuin inrichten en onderhouden. Of wat te denken van een moestuin waar je met elkaar groenten en kruiden verbouwt. Zo heb je ’s avonds de meest verse groenten en kruiden op je bord liggen en leren je kinderen waar het eten eigenlijk vandaan komt. Gezonder kan het niet.


Comfortabele, duurzame woningen

Cartesius is een wijk waar iedereen welkom is. Waar je kan doorgroeien voor als je bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebt, of juist minder. In Cartesius komen ruim 2.500 woningen, van sociale huur en starterswoningen tot grote appartementen en stadswoningen.

Cartesius is een wijk waar iedereen welkom is, waar mensen kunnen doorgroeien

Fases

In fase I komen 295 middeldure huurwoningen voor starters, de ontwikkelaar daarvan is Keystone. Fase 2 tot en met 6 wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP, zij hebben het gebiedsconcept van Cartesius bedacht en voeren dit door in elk element van de stadswijk. In de 2e fase wordt er gestart met 165 van de 628 sociale huurwoningen en 64 van 259 stadswoningen. Het is uniek dat er wordt gestart met de ontwikkeling van de woningen in het betaalbare en sociale segment. Dit is een hele bewuste keuze, hierdoor ontstaat er vanaf het begin al een natuurlijke mix aan bewoners. Bewoners kunnen van elkaar leren en kunnen elkaars netwerken gebruiken om er allemaal beter van te worden.

Plattegrond Cartesius Utrecht

Fase 1: vanaf 2021, Fase 2: vanaf 2021, Fase 3: vanaf 2023, Fase 4-5: vanaf 2025, Fase 6: School/sporthal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Cartesius Utrecht is een ontwikkeling van

MRP en Ballast Nedam Development