Locatie

Sinds de middeleeuwen is Cartesius in gebruik geweest als stadsweide aan de rand van de stad voor stadsbewoners. Sinds eind jaren veertig werd hier door de NS gewerkt aan treinen, trams en bussen. Vanuit de trein zag je het grote, driehoekige terrein liggen waardoor de naam Cartesiusdriehoek onstond.

In recente jaren kwam daar verandering in met het vertrek van de werkplaatsen. In de tussenliggende jaren is door de NS samen met Gemeente Utrecht en de omgeving gezocht naar de koers die ingezet moest worden. Een woonwijk met een hoge duurzame en gezonde ambitie werd ontwikkeld.

Anno nu wordt het CAB ter beschikking gesteld als broedplaats voor de meest uiteenlopende creatieve bedrijvigheid. De transformatie van deze plek gaat door. In de komende jaren wordt Cartesius weer volledig onderdeel van de stad. Met woningen, voorzieningen en nieuwe langzaam verkeersroutes die Cartesius en omliggende buurten met elkaar en de historische binnenstad verbinden.

Cartesius wordt een bruisende gezonde stadswijk, centraal in de stad en station Utrecht Zuilen om de hoek. Met het CAB als herkenningspunt en huiskamer voor de wijk.

Bereikbaarheid Cartesius ligt tegen de historische binnenstad van Utrecht aan. Via een fietstunnel ben je in 6 minuten op het Centraal Station en via het naastgelegen station Utrecht Zuilen brengt de trein je er in 3 minuten naartoe. Om de historische binnenstad in te gaan of verder te reizen. Zo is Cartesius echt onderdeel van het centrum van Utrecht. Met de auto ben je ook zo de stad weer uit. In 7 minuten zit je op de A2 en in 9 minuten op de A27 of A28.

Fietsen Utrecht De Neude: 10 minuten Tivoli Vredenburg: 6 minuten Domplein: 9 minuten Centraal Museum: 11 minuten Griftpark: 8 minuten Jaarbeursplein: 8 minuten Berlijnplein: 7 minuten Lopen Amsterdamsestraatweg: 7 minuten Hoog Catherijne: 19 minuten Julianapark: 12 minuten Werkspoorkathedraal: 13 minuten Lombok: 18 minuten Stadsstrand Oog in Al: 19 minuten

De centrale ligging van Cartesius Utrecht in Nederland is misschien wel een van de grootste voordelen. Of je nu met de trein of deelauto buiten de stad moet zijn je bent er zo.

Trein Utrecht Zuilen - Utrecht Centraal 3 minuten Utrecht Centraal - Amsterdam Centraal 26 minuten Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal 36 minuten Utrecht Centraal - Arnhem Centraal 35 minuten Utrecht Centraal - Zwolle 52 minuten

Deelauto Cartesius - Amsterdam: 0,5 uur Cartesius - Rotterdam: 1 uur Cartesius - Arnhem: 1 uur Cartesius - Zwolle: 1 uur

Foto: Juri Hiensch

Foto: Juri Hiensch

Foto: Juri Hiensch

1596-1650: René Descartes


“Cogito ergo sum: Ik denk dus ik besta”
Een uitspraak van filosoof en wiskundige René Descartes (1596-1650) die in Utrecht woonde in de tijd waarin de universiteit werd gesticht. Hij wordt gezien als de grondlegger van de moderne wijsbegeerte. Het Latijn voor Descartes is Cartesius en dat is de naam die Utrecht gebruikt heeft om een weg naar hem te noemen: de Cartesiusweg. Zo vanzelfsprekend als de naam ‘Cartesius’ op deze plek is, het sluit ook goed aan op wat we hier gaan doen. “Ik denk dus ik besta” past bij de bewust keuzes die je hier maakt. Bewust gezond, bewust van een goede balans in dynamiek en rust, bewust in de dagelijkse keuzes die je maakt. Kortom, bewust leven.

Geschiedenis

De Cartesiusdriehoek was in Utrecht een ‘eiland’ dat in dienst stond van de stad, maar zich aan de verstedelijking wist te onttrekken. Zo was het in de Middeleeuwen in gebruik als stadsweide, onderdeel van de Utrechtse stadsvrijheid. Later transformeerde het gebied van ‘Trechter weyde’ tot werkplaats met de aanleg van de treinsporen.

Werkruimte CAB

De Cartesiusdriehoek behoort samen met de 2e Daalsedijk tot het erfgoed van de spoorwegen in Utrecht. Van oudsher werd de Cartesiusdriehoek gebruik als rangeerterrein en werkplaats van de NS. Omdat NS de werkplaatsen niet meer nodig had, kwamen in de loop der jaren op verschillende kavels in het gebied andere bedrijven. Voor een deel is deze bedrijvigheid nog steeds gerelateerd aan het spoor, zoals de nieuwe verkeersleidingpost Utrecht van ProRail en spoorwegbouwer VolkerRail.

Het meest in het oog springende stukje verleden is het CAB aan de Cartesiusweg. Het voormalige Centraal Autoherstel Bedrijf uit 1949 is ontworpen door spoorwegenarchitect Sybold Ravensteyn. Naast eigenaar van het sporennet was NS ook grootaandeelhouder van veel bus- en trammaatschappijen. Om al die bussen te onderhouden besloot NS hier een Centrale Werkplaats in te richten. De garage kwam er niet alleen voor het onderhoud van de autobussen, ook alle treinmotoren, kleine elektromotoren en frequentieomvormers van NS en ook van die van de Amsterdamse tram en de Arnhemse trolleybus vonden er een revisiewerkplaats. Het gebouw zou sober uitgevoerd moeten worden, dat was de norm in de schaarse periode na de oorlog. Van Ravesteyn heeft met beperkte middelen toch met de voor hem kenmerkende stijlelementen het grote pand enige allure kunnen gegeven.

Het CAB is een gemeentelijk monument. Naast de cultuur- en architectonische waarde is het CAB ook stedenbouwkundig van belang als beeldbepalend gebouw langs de Cartesiusweg en de sporen.

De geschiedenis in vogelvlucht:

1843 Eerste spoorlijn Amsterdam Utrecht

1850 Eerste stadsuitbreidingen in het gebied

1869 Eindhoven Den Bosch Utrecht

1892 Merwedekanaal

1949 CAB

2021 Eerste deelauto in Cartesius

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Cartesius Utrecht is een ontwikkeling van:

MRP en Ballast Nedam Development